Welkom

Welkom bij restaurant Klavertje Vier in Vierhouten!

 

In het noorden van de Veluwe, in de bossen vlakbij Nunspeet vindt u ons sfeervolle en ongedwongen restaurant waar we ambachtelijk koken met respect voor de seizoenen. Elk klavertje in Klavertje Vier staat voor een van de vier seizoenen. Elk seizoen heeft zijn eigen kleur en zijn eigen gerechten. 

 

Uit eigen keuken
In onze keuken kookt chef Rieno Bos zonder fratsen en laat hij het product in zijn waarde. De Franse keuken is de basis en Rieno maakt vrijwel alles zelf. Van het brood tot de sauzen en die heerlijke bonbons waar hij in Vierhouten en wijde omgeving beroemd om is. Rieno gebruikt zoveel mogelijk producten van dichtbij. Zo komt de bloem voor ons brood en de pasta van de Maalmolen uit Hulshorst en komt veel van ons buffelvlees, lam en rund van de Veluwe. In de wildperiode staat er heerlijk vers wild op onze kaart, ook weer grotendeels afkomstig van de Veluwe. In onze rookkasten roken we zelf zalm, wild, buffel en boter en we maken de heerlijkste hammen.

 

Hoog gewaardeerd
Rieno werkt graag met groente en dat wordt zowel door onze gasten als door de media gewaardeerd. In 2015 behoorden we volgens dagblad NRC tot de beste 20 groenterestaurants van Nederland en werden we genomineerd voor de titel Beste Groenterestaurant 2016 door De Groene Gault&Millau, de restaurantgids met de beste groenterestaurants van de Benelux.

 

Dat onze aanpak wordt gewaardeerd blijkt uit de vele positieve recensies. Ook trots zijn we op onze vermelding in de Lekker-gids, die ons rangschikt bij de beste restaurants van Gelderland.

 

Onze kookfilosofie: dichtbij en duurzaam

Warm en gastvrij
Klavertje Vier is warm ingericht met een sfeervolle parketvloer, comfortabele stoelen en ruim geplaatste tafels met veel privacy. Tussen kunst, glascreaties en boeketten eet u in een ontspannen sfeer. Gastvrouw Laura van Putten zorgt ervoor dat u zich thuis voelt en kan bij elk gerecht van Rieno een heerlijk glas wijn serveren of adviseren over een mooie passende fles wijn bij uw maaltijd. In de zomer kunt u genieten op ons gezellige terras en na uw autorit kunt u uw auto gratis parkeren op onze eigen parkeerplaats.

 

Duurzaam, groen, seizoensgebonden en regionaal koken zijn al sinds de start van Klavertje Vier in 2006 verankerd in onze filosofie.

‘Waste’ beperken we tot een minimum, onder meer door gedoseerd in te kopen, door vrijwel alle producten dichtbij in te kopen (weinig foodmiles) en door slim om te gaan met de gerechten in ons menu.

Door de droogkast te gebruiken, veel in te maken en te fermenteren proberen we zoveel mogelijk producten houdbaar te maken zodat onze gasten bijvoorbeeld in de winter kunnen genieten van zelfgeoogste en ingemaakte augurkjes, zuurkool die we maken van witte kolen en onze eigen tisanes en infusies die we maken van gedroogde munt en andere kruiden en bloemen.

Van verse kruiden en fruit zoals verveine, hondsroos, magnolia en bramen  maken we siropen, infusies en tisanes.

Bij het restaurant staat een kas, waar we paprika’s, tomaten en laurier verbouwen. In de tuin groeien druiven en honingbes en er staan kleine fruitboompjes waarvan we van de vruchten sap maken.

Op onze menukaart staan altijd meerdere vegetarische gerechten. Daarnaast hebben groenten een prominente rol in de bordgarnituren van vis- en vleesgerechten.

 

Als restaurant gelegen op de Veluwe, serveren we vanzelfsprekend wild als hert, wildzwijn en ree van de Veluwe, geleverd door slagerij Ter Weele.  Ook het Eper graslam en Hollands rundvlees wordt door (zelfslachtende) slager Ter Weele geleverd. Ons waterbuffelvlees betrekken we van H2O Buffalo in het naburige Putten.

Verder werken we vrijwel altijd met in Nederlandse wateren gevangen vis zoals schol, griet, tarbot, schar, Hollandse garnalen, langoustines, kokkels en zoetwatervissen als forel en snoekbaars.

We maken onze eigen hammen van hert, wildzwijn, lam en waterbuffel, allemaal afkomstig van de Veluwe. In de rookkast die we daarbij gebruiken, roken we ook zelf zalm.

We bakken ons eigen brood van bloem van de velden uit de omgeving en gebruiken onze inmiddels acht jaar oude zuurdesemstarter als basis voor ons brood.

Eieren komen van een kippenboer uit Nunspeet en de Polderfriet komt van de familie Beus uit Zeewolde.

Van onze kaasleverancier Bourgondisch Lifestyle nemen we veel Nederlandse kazen af zoals Wilde Weide uit het Groene Hart, Grutte Witte geitenkaas uit Friesland en Bleu d’Alkmaar.

 

Naast de wijnen uit andere landen, hebben we altijd wat Nederlandse wijnen op de kaart staan. Voorbeelden: de Apostelhoeve in Limburg en Wijngaard Telgt, een kleine wijngaard hier vlakbij.

Om gerechten te verrijken gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. In veel recepturen, maar ook in koekjes vervangen we suiker door natuurlijke zoetstoffen als zusto, ahornsiroop, honing, palmsuiker en kokosbloesemsuiker.

Ook voor het zouten gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijk zout, zoals fleur de sel en Himalayazout.

 

Omdat steeds meer gasten een lactose-intolerantie melden, vervangen we in de keuken inmiddels al standaard een groot deel van onze zuivel door producten als plantaardige room, plantaardige melk en plantaardige boter. Gerechten als desserts, roomsauzen en koekjes zijn daarmee net zo lekker én zonder problemen te eten voor al onze gasten. Een lekkere lik roomboter bij het brood en de koffiemelk van koemelk blijven we serveren voor wie dat lekker vindt.

 

 

 

Laura Bos van Putten, Rieno Bos
en het team van Klavertje Vier